De zeven eigenschappen voor succes

      Geen reacties op De zeven eigenschappen voor succes

Wie de verslagen van het werk van Los Cachorros in Ayacucho leest, zal het opvallen dat er vaak gebruik wordt gemaakt van de methode De zeven eigenschappen. Deze is gebaseerd op de internationale bestseller The seven habits of highly effective people van Stephen Covey (1932-2012).

Voor hij dit boek schreef, onderzocht Covey jarenlang de zogenaamde ‘succes-literatuur’. In onze hectische tijd zijn we vaak op zoek naar snelle methoden om iets voor elkaar te krijgen, maar Covey ontdekte – niet als enige – dat het vaak niet werkt om te proberen bochten af te snijden en noodzakelijke leerstappen als het even kan over te slaan.

Hij onderzocht een aantal universele principes, die hij zo noemde omdat ze altijd opgaan, zoals een goed kompas altijd naar het Ware Noorden wijst. Het zijn dus principes waarop je kunt vertrouwen, ongeacht de omstandigheden waarin je verkeert (en die zijn in landen als Peru vaak verre van gemakkelijk, zeker voor opgroeiende kinderen).

En wie is er niet op zoek naar een betrouwbare gids op onze levensreis? Hoewel de eerste druk van Coveys boek de wereld in ging als een managementboek, bleek het ver daarbuiten ook praktisch toepasbaar. En het Engelse werkwoord ‘to manage’ betekent dan ook onder meer: iets voor elkaar krijgen, een eerder gesteld doel bereiken, resultaten behalen. Kortom: effectief zijn in het dagelijks leven.

Het boek beschrijft zeven principes, die in elkaars verlengde liggen en elkaar versterken als ze elke dag geoefend worden:

 1. Het ontwikkelen van een proactieve levenshouding;
 2. Het stellen van doelen op de lange termijn;
 3. Het stellen van prioriteiten op de korte termijn, om het einddoel stapje voor stapje te bereiken;
 4. Oog hebben voor van gezamenlijke belangen, zodat een win-win-scenario mogelijk wordt;
 5. Je kunnen inleven in de belangen en behoeften van de mensen om je heen (empathie);
 6. Gebruik maken van de verschillen van mensen in plaats van je daartegen af te zetten (synergie nastreven);
 7. En bij dit alles niet vergeten om regelmatig rust nemen en te ontspannen, en om je successen te vieren.

Ze zijn volgens Covey allemaal nodig om ergens een blijvend succes van te maken.

Daarbij is het natuurlijk fijn als je deze vaardigheden al op jonge leeftijd leert kennen en je oefent om ze in praktijk te brengen. Eigenlijk gaat het om het aanleren van goede gewoontes, en als die eenmaal in je systeem zitten, zal je daar elke dag weer profijt van hebben. Vertaald naar jonge mensen ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

 • Gewoonte 1: Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven, ik ben trots op mezelf en neem initiatief.
 • Gewoonte 2: Ik weet wat ik wil bereiken in het leven, mijn bijdrage doet er toe.
 • Gewoonte 3: Ik doe de belangrijkste dingen eerst, ik maak een plan en volg dit plan.
 • Gewoonte 4 Ik ga ervan uit dat iedereen kan winnen, als er conflicten zijn probeer ik die met respect voor iedereen op te lossen.
 • Gewoonte 5: Ik luister echt naar mensen, ik probeer zaken door verschillende brillen te bekijken en te begrijpen.
 • Gewoonte 6: Ik werk samen met anderen, dan bereiken we meer, samen komen we tot een andere oplossingsideeën (1 + 1 = 3, 10 of soms wel 100!).
 • Gewoonte 7: Ik doe regelmatig aan sport, eet gezond en breng tijd door met vrienden. Ik leer niet alleen op school, maar ook thuis en buiten.

Met dit alles in gedachten schreef Sean Covey, een zoon van Stephen, een variant van het boek, in Nederland verschenen onder de titel Zeven eigenschappen die jou succesvol maken. Dit boek is allereerst bedoeld voor jongeren.

Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe jongeren hun zelfbeeld kunnen verbeteren, vriendschappen kunnen opbouwen, groepsdruk weerstaan, vastgestelde doelen bereiken, op kunnen schieten met hun ouders etcetera. Met illustraties en cartoons, herkenbare voorbeelden, verhalen van tieners, citaten, concrete tips en opdrachten.

Links om verder te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *