Hoe het begon

De stichting Los Cachorros is opgericht door Alanya Santa Cruz, van oorsprong Peruaanse en geadopteerd door Nederlandse ouders. Alanya groeide op in een Brabants dorpje, maar voelde zich nooit echt compleet thuis in Nederland. Op haar vijftiende liep ze weg van huis en zwierf drie jaar door Utrecht waar ze in het daklozencircuit terecht kwam. Met andere ex-daklozen zette zij de Utrechtse Nachtopvang in Zelfbeheer (NOIZ) op, bij welke instelling zij als coördinator werkte.

In de zomer van 2000 maakte Alanya, samen met zeven andere geadopteerde Peruaanse jongeren en hun Nederlandse familie, een zogenaamde ‘roots-reis’ naar Peru. Zij voelde zich direct thuis in haar geboorteland en bij het zien van alle armoede en de vele straatkinderen besloot zij haar leven een andere wending te geven, door zich in te gaan zetten voor de dak- en thuisloze kinderen. Zij koos ervoor om zich te vestigen in Ayacucho, haar geboortestad. Zoals in veel Peruaanse steden zijn hier talloze kinderen die, om uiteenlopende redenen, geen dak boven hun hoofd hebben. De situatie in Ayacucho is des te schrijnender: deze stad is jarenlang verstoken geweest van hulp omdat het de thuisbasis was van de terroristische groepering Lichtend Pad (Sendero Luminoso).

Na thuiskomst in Nederland richtte Alanya op 28 september 2000 de stichting Los Cachorros op en begon aan het voorbereidende werk. In 2002 keerde zij terug naar Peru, en op 29 mei 2003 werd de nachtopvang officieel geopend in het bijzijn van de burgemeester van Ayacucho. Sinds 2006 biedt Los Cachorros integrale hulp aan de straatkinderen. In verschillende fasen begeleiden we kinderen en jongeren van de straat naar re-integratie met familie of zelfstandig wonen. Los Cachorros biedt hulp via straatwerk, opvang, psychosociale begeleiding, onderwijs en voorlichting.